Levenslust

Levenslust

“Inside us there is something that has no name, that something is what we are.” (Blindness Jose Saramago)

Een blog over Levenslust met Jose de Sousa Saramago (16 nov 1922-18 juni 2010) als boegbeeld. Dit blog is een uitnodiging om ook jouw verhaal te plaatsen al dan niet anoniem over verlangen, over passie en het gebrek eraan, over wederzijds en tekort verstaan, over je verhouding ten aanzien van je zelf, de ander(en), over het (on)mogelijke, over je bestaan, over wat was en niet was, over dat wat jouw lijntje of lont is met en in je bestaan. Voel je vrij te delen in mede-menselijkheid. Met Jose in de achtergrond, Mensch onder de mensen, WELKOM!

Gesprek 2

LevenslustPosted by Sindy Wed, April 10, 2019 12:19:17

Dus stuurde ik bloemen op papier.
Ik ontving de groeten uit Limburg terug met een voorstel ons te treffen de eerst volgende zaterdag aan de voorzijde van treinstation Maastricht.
Het was zonnig en warm, het roestbruine baretje bleef in de tas en het zijne thuis. Ik word niet herkend.
Loek (was de bijnaam toen hij klein was; ik wil zijn naam niet plaatsen hier) draagt zijn rechter badstoffen witte sok over zijn broekspijp heen, de linker blijft onzichtbaar. Ik kan zien dat hij spaarzaam met kleding is, de blauwe katoenen manchetten rafelen, dat is lastig bij een gebreide trui. Al snel toont hij aan mij een mouw van zijn cowboy ondergoed uit halverwege de vorige eeuw, een gat aan de elleboog heeft hij provisorisch handmatig dichtgenaaid, een bijzonder exemplaar. Hij draagt een versleten vrouwen horloge met hoefijzertjes; (geluksbrengertjes) tussen het bandje en het klokje; tussen de verbinding met de tijd, denk ik dan.
Bij de vierde kapper had hij geluk vanochtend, hij kon geknipt worden, vertelt hij, hoewel de kappers het niet zo druk leken te hebben en hij maar vijf minuten werk kost, hadden ze hem toch geweigerd.
Hij bekijkt me goed en zegt dat hij niet wist dat ik bruine ogen heb, hij kijkt op mijn verzoek nog eens en ziet dat ze groen zijn, donker dat wel. Dan zegt hij "ik had een andere neus in gedachten"; ik voel lichte irritatie, "wat maakt mijn neus nou uit (het is geen grote neus, geen lange neus, een kleine soms breed als ik niet voldoende lucht binnen krijg, een stop een dop zegt mijn geliefde wel eens, vroeger was het meer een wipneus, ik trek er soms aan om haar langer te maken en met lachen probeer ik haar niet te breed te laten worden, maar een spontane echte lach is sneller dan mijn bewustzijn)" en tot mijn verbazing herhaalt hij dat nog eens; ik weiger om hem te vragen wat hij dan verwacht had. Ik laat het fijn(tjes) bij hem en triomfeer over mezelf dat ik me niet heb laten verleiden door mijn eigen onvrede met mijn neus waaraan een wildvreemde mij zonder pardon herinnert. Bekijk het maar, is mijn stil idee.
We gaan op pad en ik weet niet wat de route wordt, ik vraag om dat in het zonlicht te doen en dat is goed.
Loek vertelt meteen dat het leven niet geworden is wat hij ervan gehoopt had. Even bedenk ik met spijt richting mijn privé tijd dat het mogelijk is dat ik met een hopeloos en/of psychiatrisch persoon van doen heb, allerlei klasseringen schieten door mijn hoofd, ik ken deze wildvreemde heer per slot van rekening natuurlijk niet. Dan besluit ik dat hoe het dan ook zij, ik ben er nu toch, ik wel wat tijd met deze heer kan doorbrengen, één keer dan. Het was begonnen met een fout zegt hij, waarna een cascade van pech volgde. Neen er was niet veel geluk in het leven geweest,............. ik denk aan de hoefijzertjes aan zijn horloge.
Rebels als hij was keerde hij op jonge leeftijd naar Amsterdam, het was de hippietijd, ik reken en merk dat ik me misrekend heb, Loek is veel jonger dan ik dacht. Loek rookte wiet, veel wiet en hij zorgde ervoor dat hij niet in legerdienst moest door een S5...........niet zo best eigenlijk. Omdat Loek vervolgens vanwege zijn S5 niet voor 100 werd aangezien raakte hij de eerste tijd moeilijk aan het werk. Hij besloot dat hij Limburg van wiet kon voorzien, dat zou wat geld in het laadje brengen. Echter bij Weert werd hij aangehouden en Loek kreeg een strafblad welk hij verzweeg voor toekomstige werkgevers met voor de hand liggende gevolgen van dien. Tweemaal was er een vijf jaar durende relatie. Loek vond het heerlijk om high en dronken te zijn en dan lekker te swingen, dit werd hem bijna fataal toen een aantal mannen zich aan hem geërgerd hadden en hem in elkaar sloegen. Loek belandde in het ziekenhuis alwaar hij besmet bloed kreeg toegediend, hep C en het was gedaan met drinken en uitgaan. Loek trok bij zijn ouders in. De boerenwoning had nog een extra ruimte waar zijn appartement werd geïmproviseerd.
Hij had graag willen werken, maar hij was nergens welkom geweest.
Zijn ouders stierven, bijna in dezelfde week, maar dat had hij kunnen voorkomen. ALLES in het ouderlijk huis was sinds vijftien jaar hetzelfde gebleven. Loek denkt er nu wel over om de kostuums van zijn vader en jurken van zijn moeder te verkopen. Loek verzamelt zelf kleding, fietsen, bromfietsen, boeken, postzegels, fruit stickers. Hij is gevoelig voor verzamelen.
in de winter verblijft hij graag twee maanden in Zuid Spanje, maar nu zijn zus terug uit Jordanië is en in een psychiatrische kliniek verblijft moet hij haar wekelijks wel kunnen bezoeken, ook al heeft ze dat niet zo graag.
"Ik was wel zenuwachtig voor onze afspraak" zegt Loek en ik vraag waarom. Het was namelijk niet in mij opgekomen dat deze heer mij hoopvol als mogelijke liefdes kandidaat had gezien.
Loek verlangt naar een partner, hij heeft een aantal duidelijke criteria: ze moet praktiserend rooms katholiek zijn en absoluut geloven in de onbevlekte ontvangenis van Maria, ze moet rond de 55 jaar zijn en Frans spreken, want dat doet hij ook graag.
Het is zijn plan om bij het VVV kantoor in Luik te vragen naar een huwelijksbureau.

Bij ons afscheid kijkt hij me heel ernstig aan en zegt dan "u moet de Zonnewende van Fatima lezen, dat is echt gebeurd, echt waar, dan kunt u niet meer niet geloven." Dan vraagt hij of het een goed gesprek was en ik zeg dat ik denk van wel, ik zeg niet dat het misschien iets te weinig wederkerig was. We wensen elkaar het beste en zwaaien nog een paar keer naar elkaar. Hij zwaait zijn rechter been over zijn sportfiets.
Ik neem de trein en ik besef dat het DUS bestaat dat het leven niet is wat je ervan hoopt en dat dit geen moment hoeft te zijn maar een heel leven lang kan duren.
Ik denk aan ons herkenningsgevoel van niet synchroon met de huidige tijd te zijn. Dat het bestaat dat je er totaal geen vat op krijgt, ik denk aan James Dean.........Rebel without a cause.
Ik denk aan het horloge........waarschijnlijk is het oorspronkelijk niet het zijne. Ik stel mij voor dat toen zijn moeder overleed, haar tijd op was, hij het horloge van haar overnam. Haar bandje met schitterende geluksbrengertjes, zijn gelukzoekertjes.
Zijn geloof inclusief het zesmaal bidden per dag houdt hem op de been. Zijn retorische vraag dat de kleding van zijn ouders vast nog wel door deze of gene gewild zou zijn - net als hijzelf, verstilde het gesprek. Dat leek de enige manier om die mogelijkheid niet de mond te snoeren. Loek leeft van de hoop op beter.

Met een vleugje weemoed laat ik mij door de trein terug naar Elsloo voeren, waarna ik met de auto de landsgrens overbrug.................blijft dit gesprek nog een poosje na zoemen............


  • Comments(0)//blog.yogamaasmechelen.be/#post7

Gesprek

LevenslustPosted by Sindy Tue, March 19, 2019 08:04:31
Mijn oranjebruine baret ontmoet een zwarte baret. Vriendelijk gezicht omgeven door rossig grijze baard. Jeugdig korenbloem blauw staart in mijn ogen. Een heer op leeftijd met knoestige wandelstok, veldtasje stoer schuindragend, alsof hij pelgrimeerd...op weg naar Sint Joep Sittard vertelt hij later. Lacht naar me en zegt dat in het Duits de aankondiging dat de uitgang aan de linkerzijde van de trein is, preciezer en dus correcter wordt uitgedrukt.
We delen beide onze beleving van de lach, die heel je lichaam ontspant. Dan op de valreep vertelt hij hoe dorpsgenoten hem aanspreken wanneer hij buiten stapt....en aan de wandel? We lachen. Dan ernstig, hij verlangt naar een gesprek, een echt gesprek. Hij zegt me zijn adres, hetzelfde als mijn voormalig, ander dorp. Dat onthou ik wel.  • Comments(0)//blog.yogamaasmechelen.be/#post6

Estrella

JosePosted by Sindy Sun, March 17, 2019 12:13:32


  • Comments(0)//blog.yogamaasmechelen.be/#post4

Het zondag-ontbijt, liefdevol bedreven

LevenslustPosted by Sindy Sun, March 17, 2019 11:35:48
Jacques de Visscher, hoogleraar Hermeneutische Fenomenologie, schrijver van diverse filosofische boeken, gaf mij in een van zijn meditatieve college samenkomsten een inkijk in zijn rijke beleving van het ontbijt op zondag.
Jacques de Visscher, uiterlijk gelijkend op Karl Marx was op dat moment reeds nabij de zeventig. Hij sprak langzaam, duidelijk, zacht.....uiteraard zeer wel en precies formulerende, dat wat ook wat de methode van de HF van ons vroeg. Hij bracht mij naar een oord van schijnbaar voorbije tijden waarvan we de essentie nog altijd in ons dragen en het was alsof hij het zaad in ons deed ontkiemen. Magisch dichtbij, soms ongemakkelijk intiem.
Ik leerde dat het benaderen zonder analyse niet ontkrachtend maar juist een ode kan worden. Een ode aan dat Wat is, ja dat komt in de buurt van een religieuze ervaring.

Zo schetste hij de ontbijttafel, van gewassen en stijf gesteven maagdelijk wit tafellaken door de hand en liefdevolle toewijding van moeder de vrouw verzorgd, tot het moment de gehuwde partners- Beminde Geliefden van de voorbije nacht, nog in die Gloed van Gewijde Intimiteit elkaars tafelpartner worden. De voldoening van de bedreven liefde nog navierende, met verheugende blik in het Nu en naar de potentie van de toekomst.....ahhhhh, het doet bijna ouderwets romantisch aan, Ooooooo wat een Rijkdom, hoe vibrerend, hoe "touching".

Verlangen, Liefde Vieren zit hem in de details. De Indiërs weten dat heel goed. Seksualiteit begint overdag in het niet seksuele. Om te spelen hoef je niet naar de speelplaats, het kan op elk moment al duurt het maar een halve fractie.

Jacques en Jose zouden vast wel Vrienden zijn geweest. De mijne in ieder geval wel.
  • Comments(0)//blog.yogamaasmechelen.be/#post3

Het Schijnbestaan

LevenslustigePosted by Sindy Sat, March 16, 2019 19:56:38
Het Schijnbestaan van Jose; niet eerder zo'n trage roman gelezen, het leest als een schilderij, het is vooral meditatief, alsof de woorden zijn neergestreken op het papier, als een verdwaalde uil tegen de schemering in je achtertuin. De woorden koesteren, strelen, het is een ode aan de gewone kleine conventionele man die graag vasthoudt aan tradities en worstelt met al het nieuwe. Het is een allegorie van vlees en bloed op de allegorie van "De Grot" van Plato. Het beschrijft het leven van een Pottenbakker wiens dagelijkse bezigheid en overleving achterhaald wordt in deze nieuwe maatschappij en wiens overleving uitdooft en uitsterft. En toch hoop vindt.

Toevallig was ik zelf ook ooit beginnend pottenbakker. Het was in de periode waarin ik- in mijn eentje - opkrabbelde vanuit een zware burnout. Het was rond het jaar 2000. Op een zondagochtend vertrok ik met mijn station wagon (aangeschaft om dingen aan te schaffen of kwijt te raken, tegen mijn vader had ik gekscherend over de aanschaf van de auto gezegd "kan ik mijn nieuwe hobby van begrafenisondernemer uitoefenen", waarop mijn pa wat wrang had geglimlacht) naar een keramiekmarkt. De wagen was volgeladen met de door mijn handen en ogen en Wil vervaardigde objecten, aarde, lucht, water en vuur, hoe had ik me nog meer in mijn element kunnen voelen!? Ik bedacht dat het mogelijk was dat ik niks zou verkopen en ik merkte dat die gedachte me niet verontrustte, me zelfs kalm deed voelen. s'Avonds reed ik naar huis met een lege wagen, een leeg gevoel en een volle beurs. Alsof ik niet meer compleet was, alsof ik voor Faust had gespeeld.....

Jose schreef odes aan de ambachtsman, de handenarbeider, de landarbeider....dat was oogstende arbeid. Het vloeide voort uit je eigen inspanning, je handen met eventueel een door je handen gehanteerd hulpstuk. Een kom klei ontstaat uit een klomp klei. Een brood uit een klomp deeg en OOOOOooo wat geniet je extra van het zelfgemaakte brood. Zelf gemaakt brood Vieren we! Spullen die vanuit de handen zijn ontstaan, staan dichter bij ons zelf, alsof we ze gebaard hebben. Zeker als je bedenkt dat je hand chakra's in directe verbinding met je hart staan. Tegenwoordig laten de modern ingerichte woningen vooral wit, wit, wit toe en af en toe een gekleurd muurtje. Er zijn geen herinneringen te vinden, versieringen vanwege het gevierde (misschien een klein afgebakend hoekje staat een paar foto's toe van ons geweldige leven of een afbeelding van een boeddha) maar vooral versieringen die ook weer losgekoppeld zijn van ons leven of een leven. Ze zijn een product uit het schijnbestaan.
En zo vervreemden we steeds verder weg van arbeid die ons verbindt......en van een leven in verbondenheid.

We raken vervreemd door en van een vervreemdende arbeid die ons leven bepaalt, hoe ingewikkelder de arbeid en verder van onze handen af, hoe minder we ons persoonlijk betrokken voelen. We verblijven in de greep van de objectivering.
En die objectivering grijpt om ons heen.
Werp eens een blik in de woning van ouderen, de inrichting verklapt of de persoon werd toegestaan zelf de regie te behouden of dat de kinderen voor het gemak met praktisch geweten hebben huisgehouden. De psychologie van het fenomeen woninginrichting............

In het boeddhisme wordt vooral onthechting nagestreefd, materialisme is van ego-istische aard. Maar degenen die boeddhisme naleven, wonen in een hoogst onpersoonlijk klooster en bedelen hun overleving bij elkaar, zij hoeven niet te arbeiden.
Zelf heb ik ontdekt dat het voor mij wel belangrijk is om na en liefst ook onderwijl de arbeid omgeven te zijn met schoonheid, spulletjes, herinneringen, planten, objecten die eigen-standig hun plek innemen, waartussen ik me verbonden kan voelen en transparant kan worden......vormloos, leeg en toch zo vol.
  • Comments(2)//blog.yogamaasmechelen.be/#post2

Dit ben ik

LevenslustigePosted by Sindy Fri, March 08, 2019 15:22:41
Sindy, Lanzarote, 2018  • Comments(0)//blog.yogamaasmechelen.be/#post1

Held

JosePosted by Sindy Fri, March 08, 2019 15:16:39

Jose Saramago, foto copyright Cadenaser.com zie ook (https://nl.wikipedia.org/wiki/Jos%C3%A9_Saramago)

Geen Indiase goeroe, maar een in Portugal geboren - in Lanzarote overleden, (levens)kunstenaar, romanschrijver, won in 1998 de Nobelprijs voor de Literatuur en is mijn held op de achtergrond. Misschien hou ik zelfs minder van zijn verhalen dan van zijn woorden en formuleringen, het zijn stillevens vanuit de ziel dicht bij het hart van de mens gebracht. Altijd genadeloos scherp in zijn bewoordingen, toch compassievol met een verstaan van kwetsbaarheid, armoede, macht, verlangen, kleinheid, mogelijkheden. Af en toe zal hij in het blog verschijnen met een foto, een tekst, een mijmering van mijn kant. Zo geef ik mijn lijntje met Jose een nieuw leven en hopelijk ontstaat er dan een nieuw weefsel, een webje, een vangnetje voor verhalen, van en voor jou en mij.

  • Comments(0)//blog.yogamaasmechelen.be/#post0